Zomerstraat in beeld: Ingang van Bemten Aalst

De ingang van Bemten is een doodlopende straat in het centrum van Aalst. Waslijnen overspannen de straat, waaraan lakens drogen. Er staan veertien arbeidershuisjes met een multiculturele mix van bewoners. Het contact onder de buren is hecht – iedereen kent elkaar bij voornaam en ziet elkaar dagelijks.

De straat is door de bewoners zelf ingericht in een haast woonkamer-achtige sfeer; aan de twee openbare banken centraal in de straat voegden zij diverse grote en kleine bloembakken, een steenovenbarbecue, een minibar, een zwembadje en ruimte voor fietsen en picknickplekken toe. Alle elementen zijn mobiel verplaatsbaar en vaak voorzien van wieltjes. Alle creaties zijn low-budget gemaakt met gerecycleerd materiaal zoal steigerhout of tweedehands meubelen. De planten zijn vaak exemplaren die een tweede kans kregen. Aan bijna elk object kleeft wel een spannend verhaal van de totstandkoming of de herkomst van het materiaal – van een steunbalk van de Sint-Martinuskerk van Aalst tot het regelen van liters aarde op een zondagavond. Hiermee overstijgen de objecten hun waarde, het zijn dragers van het verhaal van de straat en haar bewoners.

De feestcheque van Vlaanderen Feest hebben de bewoners gebruikt om samen kleine plantenbakken in elkaar te vijzen, die nu op ieders vensterbank aan de gevel pronken. Ook werden enkele huisvuilcontainers gebouwd van hout, om de kwetsbare plastieken exemplaren te vervangen. 

“Deze straat leeft en doet veel samen. Een initiatief zoals Zomerstraat geeft je een duwtje in de rug”

Olivier, buurtbewoner.

 


Blijf nazomeren op onze sociale mediapagina’s ?

Volg onze facebookpagina>  Volg onze Instagrampagina >